La situació de l’identitat catalana a Catalunya Nord per l’Andreu Laurent

Moltes gràcies per fer-nos l’honor d’invitar-nos a nosaltres Catalans del Nord

La Catalunya del Nord no està submisa a l’Estat espanyol però / amb un batlle a la capital i les quatre diputats d’extrema dreta i amb un estat francès més centralitzador que mai / patim molt pel que fa la llengua i la nostra identitat de país.

Com som dos intervinants, us parlaré jo de l’efecte extrema-dreta. 

Sense mostrar clarament la seua anticatalanitat, el batlle de Perpinyà s’ha atacat / a símbols constitutius de la identitat catalana / 3 exemples.

Una de les primeres accions del Louis Aliot / com nou batlle de Perpinyà elegit el 2020 / ha estat de penjar permanentment la bandera francesa al cim del Castellet / mostrant així que ni la Casa Pairal podia escapar-se de les urpes franceses.

Després, a la primevera del 2021, sense avisar ningú / ni el propi consell municipal / Aliot ha canviat el logo de Perpinyà.   Aquest nou logo engabia les 4 barres que nos defineixen dins un marc tricolor. 

El tercer fet mostra el seu intent de descatalanitzar el territori com treure a la festa de Sant Joan la seva identitat catalana. No va dubtar en efecte oposar-se a la festa de Sant Joan prevista el 23 de Juny passat al barri del Vernet, acció que hauria significat la destrucció  del treball / realitzat pel teixit associatiu i les famílies del barri. 

Un altre atac s’havia fet contra una festa de barri / designada per una mainada a vocació comunitari / quan agents de l’ajuntament intervenen per obligar a desplegar a les paradetes la bandera tricolor.

Es podria citar altres exemples. Ara bé / encara podem esperar a més o menys llarg termini un canvi de batlle a Perpinyà. Per contra / no cal comptar amb un canvi del model de poder de l’estat francès / sigui amb la dreta o amb l’esquerra. Per tant són i quedaran més greus les agressions a la nostra llengua i a la nostra identitat per part d’aquest estat jacobí com vos ho explicarà ara la Daniela Grau, l’estimada sòcia de la nostra territorial, la dona que desplega a cada acte, a cada manifestació la lona dels Països Catalans.

Andreu Laurent

Scroll to Top