Que la prudència no ens faci traïdors

Aquesta setmana la Laura Bertran s’estrenava a TV3 amb unes explicacions sobre la “consulta” per a triar el nom del nostre territori, hi entrevistava Nicolas Garcia, batlle d’Elna i principal organitzador de “l’aparent consulta” que nos permetria triar el futur nom del nostre territori.

Segons va declarar el primer vicepresident del Consell Departamental abans de l’estiu s’ha de decidir la llista de les propostes i arran d’una consulta prevista per l’octubre el Consell Departamental proposarà un nom al Consell d’estat francès, consell que l’aprovarà o no.

Nicolas Garcia diu « Volem guanyar, proposarem un nom que pugui acceptar el Consell d’estat ».

No tinc cap bola de vidre i no se què pot acceptar o no el Consell d’estat.

El que se és que avui tenim un nom que no reflecteix la nostra identitat i per sobre ens han col·locat en una regió anomenada « Occitanie », raons per les quals el Consell Departamental ha decidit proposar aquesta consulta per un probable canvi.

Però un canvi per què ? Per a guanyar el nom que nos representa de veritat o un altre subterfugi ?

Tinc unes qüestions a les quals m’agradaria tenir respostes de les autoritats que organitzen la consulta:

  1. L’anomenat « Pays de Droits de l’Homme » és o no és un estat democràtic que respecta la voluntat dels ciutadans?
    Si és així, no hi ha cap raó que refusi el nom que decidiran els ciutadans.
  2. El Consell d’estat ha estat capaç d’atorgar el nom d’ « Occitanie » a un territori format per una part d’Occitània i un tros de Catalunya. Això és un fet, llavors per quina raó refusaria anomenar Catalunya una part de Catalunya on hi ha un tros de territori on hi viuen occitans?
  3. Si l’estat francès és un estat democràtic exemplar com ho diuen i ja que ha acceptat el nom d'”Occitanie”, per quina raó hauríem de descartar Catalunya (del) Nord (o Catalogne du Nord) ?
Obrir el debat descartant, des de la primera reunió, opcions que destorben el poder establert (d’aquí i d’allà), propostes que el poble podria acceptar és inadmissible, és una manipulació!

 

Imatge de portada: Hem triat de posar la imatge de portada de la pàgina web de Joan Becat, una de les persones que ha treballat més a la recuperació dels noms, topònims i microtopònims del nostre tros de país. Ha reeixit a fer reconèixer els termes històrics en la grafia de la llengua pròpia de la nostra terra per les institucions franceses. Un referent.

Scroll to Top